Nordisk Corvette Treff 2009
Sarpsborg, Norge
21-23 augusti

Text: Christer Andersson och Michael Niklasson
Foto: Alf Persson, Lasse Kock och Christer Andersson

Förra året, i augusti 2008 närmare bestämt, togs initiativet till att vi i de olika Corvette-klubbarna i Skandinavien skulle träffas genensamt en gång om året. Den träffen som detta initiativ resulterade i gick av stapeln i Danmark närmare bestämt i trakterna av Grenå. Denna träff som samlade över hundratalet Corvetter från Norge, Sverige och Danmark gav sådan mersmak att såväl norrmän som vi från Sverige på stående fot lovade förvalta detta initiativ. Så i år var det Corvette Club Norway, CCN, som var värd för den Skandinaviska Corvette Träffen.

Skandinaviska träffar är i synnerhet nationella händelser i alla medverkande länder. Det är därför riktigt kul att se alla svenska besökare som kommer allt från Stockholm och Karlstad till Kalmar och Karlskrona. Men närheten till Sarpsborg och Norge gör att det av är en stor koncentration av deltagare från västsverige. För att ytterligare krydda denna långhelg anordnades i år en gemensam caravan-körning från Göteborg upp till Sarpsborg.

Fredag morgon och vi hade kommit överens om att de som var intresserade av en gemensam Cruising från Göteborg upp genom Bohuslän på dess småvägar skulle samlas på Hedin Bil US Center i Mölndal.

Sjutton Corvetter var samlade, allt från Växjö, Kalmar, Karlskrona till Laholm, Oskarström och Borås. Ja några har vi nog glömt…… Vädret var inte precis upplagt för bilcruising, för vad säger man om typiskt Göteborgsväder med stora gråa moln på himmelen som släpper ordentligt med regn över oss. Men vad gör det när man ser fram emot en fantastisk helg och det här är bara starten.

Lunch är bokad kl 12.15 på hotell Lysekil. Men redan från starten så misstänktes det att det kunde bli lite förseningar… Väl iväg så västerut söder om Göteborg mot Hisingen med en fantastisk vy uppe på Älvsborgsbron av Göta älvs mynning med Älvsborgsfästning, södra Skärgården och Vinga fyr söderut och vänder man på huvudet så uppenbarar sig den vackra staden uppströms elva. Väl på Hisingen passerar vi några kända industrier för att sedan närma oss landsbygden på norra sidan av Hisingen mot Säve.

Vädret är fortfarande inte på vår sida så jag kan ana några sura miner. Nordre älv passeras vid gamla vägen genom Kungälvs centrum förbi Bohus fästning. Några stopp på Kexfabriken hanns inte med. Vad skall man då ha till kaffet? Karavanen slingrade sig fram på Gamla vägen mot Kode och Stora Höga för att ta sig vidare till Stenungsund, Tjörn, Orust och Bokenäs. Att dessa vägar är så vackra, men i vanliga fall ta man sig inte tid att köra dem då E6 finns till hands.

Tänk dig Tjörnbron, förbindelsen mellan Tjörn och Orust, de slingrande vägarna längs med vattnet norr om Henån osv. Karavanen växer med fler corvetter som plockas upp längs vägen, tiden var lite optimistisk det går inte att hålla ihop alla bilar i samma hastighet som man själv kör, konstigt?!? På norra Orust i höjd med Henån var det dags att ringa Hotell Lysekil för att senarelägga lunchen. Färjan vid Skår över Gullmarsfjorden blev ett ytterligare problem, alla får inte plats på samma färja! När vi kom ut i havsbandet mot Lysekil så kom vädrets makter på vår sida. Det slutade att regna och solen uppenbarade sig. Kan ni tänka er inget mer regn den här helgen! Personalen på restaurangen fixade det galant, inga problem, vi väntade även in de stackarna som fick vänta ytterligare tjugo minuter på nästkommande färja i Skår. Alla var nöjda med fisken och kötträtten som serverades, speciellt då det visade sig att det rymdes inom distriktets årsbudget!

Nu var det dags att sätta lite tempo så att man skulle komma i tid till incheckningen och baren innan middagen! Men det sket sig redan i starten då lunchkoman slog till för någon på parkeringen i hamnen och uppmärksammade inte att ledarbilen redan var iväg och blockerade för de alla andra. En komisk händelse kan man tycka, men vart tog svansen vägen? Färden fortsatte längs gamla kustvägen norrut genom de gamla genuina kustsamhällena Bovallstrand, Hamburgsund, Fjällbacka, Grebbestad och Tanumshede. Det går inte att beskriva med ord den upplevelse man får bevittna med dess skönhet när man kör här med vattnet på sin ena sida slingrandes fram mellan runda klippformationer av slipad Bohusgranit varvat med dessa kustsamhällen, fiskarbodar, båtar och havsluft.

Väl i Tanumshede korsade vi E6, tog oss österut mot Bullarebygden för att färdas den ”Blå - Gröna vägen” norrut längs Bullaresjöarna mot den gamla gränsstationen i Vassbotten. Härifrån vidare in i Norge mot Halden längs de för Corvetter vänliga vägarna på östra sida om Idefjorden. I Halden passerade vi Fredrikstens fästning ned genom centrum vidare norrut på väg 22 mot Rökke och Sarpsborg. Vägvalet var till allas tillfredställelse kunde man avläsa av allas glada miner!

Framme i Norge och väl landade på Quality - Badeland Hotell i Sarpsborg kändes direkt att vi kommit till rätt plats. Förutom ett stort antal Corvetter, främst Norska vid denna tidpunkt, möttes vi av banderoller, flaggor, avspärrat parkeringsområde och sponsortält inne på parkeringen. Meguiars som var huvudsponsor, bidrog med produktprover i välkomstpåsarna och brett utbud av artiklar till försäljning tillsammans med rådgivning på plats. Det var ingen tvekan, här var planerat något stort.

Efter sedvanligt biltittande och bilsnack ute på parkeringen och när rummen var intagna blev det därpå lite rundsnack i baren fram tills klockan började närma sig kvällsmat.

Kvällsmat serverades i form av grillbuffé på hotelltaket med storslagen utsikt över omgivningen. Bra utbud av såväl alla upptänkliga matbitar med tillbehör och dryck gjorde att stämningen snabbt kom i topp, enda nackdelen var väl temperaturen. För vädrets makter var inte alls medvetet om var vi befann oss och vilka var, så termostaten var typ ställd på symbolen ”kylskåp”. Men vad gör det, det fanns en varm och god bar med gott om sittplats och underhållning att lyssna till så ingen vart nog så besviken trots allt.

Huvudaktiviteterna på lördagen var först en utflykt till Hvaler med servering av lunch i kustbandet vid Skipstadsand på Norska västkusten och sedan utställning på friluftsmuseeområdet Borgarsyssel mitt inne i Sarpsborg.
Vägen ut till Hvaler var en mycket vacker och slingrande kustväg som bjöd på många vackra vyer och mycket snirklande. Lunchen i form av baguette och dryck intogs gående mellan bilarna eller sittandes i det gamla färjeläget.
Utställning och området i sig inne i Sarpsborg var en kul och trång upplevelse. Tänk er ett mycket gammalt boende och industrikvarter mitt i en stad där nästan alla ytor täcktes av Corvetter. Utöver oss själva kunde vi besöka några av alla separata museer som fanns där eller titta på glasblåsning.

Väl tillbaka på hotellet fanns gott om tid till egna aktiviteter, typ att sitta i hotellentrén och ljuga över en ”varm Cola”, eller, ha det riktigt skönt ett par timmar innan kvällens allvar.

Middag som var fylld av mycket god mat och en massa tjöt vid borden fick snabbt en trevlig atmosfär. Efter avnjuten mat vankades utdelning av priser och utmärkelser innan alla släpps fria för aktiviteter på dansgolvet under en discjockeys taktpinne eller i baren eller ute på parkeringen bland alla slumrande Corvetter.

Söndag var inga officiella aktiviteter planerade, men lokalt planerad utflykt gjordes men som fick ett lite snöpligt slut då värden passade på att vara hemifrån, tusans otur men vad gör man.

Vi och Club Corvette Sweden får tacka våra norska vänner i Corvette Club Norway så väldigt mycket för ett välarrangerat möte i Sarpsborg.

Som ni kanske redan förstått blir det vi i Sverige och Club Corvette Sweden som är värd för den Skandinaviska Corvette Träffen i år, 2010. Så boka redan nu in helgen 20-22 augusti 2010 för en trevlig helg. Planeringsarbetet är i full gång vi lovar att snart informera om plats och program för begivenheten.

 

 

Överfarten på Gullmarsfjorden till Lysekil.

 

Hamnpiren i Lysekil.

 

Så här glada kan man se ut då det vankas till…

 

……fredagskvällens Grillbuffé på takterrassen.

 

Lars Gjølbergs läckra -55a.

 


Lunchstopp ute i skärgården – Hvaler.

 

Titta, det är en sådan Corvette
som jag vill ha…
…var det den här han pekade på?

 

Torbjörn, Lisbeth och Rebecka njuter i solen.

 

C3or på piren...

…och ännu fler. Norrmännen har många fina gamlebilar.

 

-Var är den? -Var är den? –Måsjä……

 

Uppställning i Gamla Stan för allmänhetens beskådan.

 

427.

 

427 – Six Pack, det är andra muskler det, än ett rutnät på magen…

 

Lasses och Olles glada tjejer från södra Halland.